tiistai 9. syyskuuta 2008

Paikallislehti Iijokiseutu ma 8. syyskuuta 2008


Eilen paikallislehtemme IIjokiseutu julkaisi näyttelyni avajaisista kertovan jutun. Päätoimittaja Pasi Haarahiltunen oli kirjoittanut mielestäni oikein hyvän kuvauksen tapahtumasta. Juttu oli koko sivun mittainen ja myös pääkirjoitus oli näyttelystäni sekä taiteen merkityksestä sairauksista ja masennuksesta toipumisessa. Toimittaja oli käyttänyt kolmen tilkkutyöni kuvaa lehdessä. Voit käydä lukemassa kirjoituksen tästä: Iijokiseutu.


Kuvassa olevan tilkkutyön nimi on Ystävät ovat enkeleitä ilman siipiä.


There was a story about me and the opening of my exhibition in our local magazine Iijokiseutu in yesterday. The editor Pasi Haarahiltunen had written really nice story about this happening. You can go to see the story and few pictures from my exhibition, click this; Iijokiseutu.


Pääkirjoituksessa toimittaja oli käyttänyt Kohti valoa nimisen työn kuvaa ja tekstissä lukee mm. näin:


"Usein puhutaan kuinka kulttuuri ja taide nousevat vaikeina aikoina auttamaan ihmisiä selviytymään ankeista ajoista. Kulttuuri toimii ryhmien ja jopa kansakunnan tasolla elähdyttävänä voimana kuten tiedetään Suomen suuriruhtinaskunnan aikaisista itsenäistymisvaiheista.Mutta taide toimii myös ja erityisesti yksilötasolla elvyttävänä lääkkeenä. Siitä saatiin jälleen kuulla todiste kun taidehuone Pudikissa äsken näyttelyn avannut tekstiilitaiteilija kertoi omista sairauskokemuksistaan ja oman taiteenlajinsa eli tilkkutöiden merkityksestä sairaudesta tointumisessa. Ankarien fyysisten kipujen ohella häntä vaivasi syvä masennus, joita hän saattoi pikkuhiljaa ruveta purkamaan teoksiinsa.


Pahan olon ja synkän masennuksen purkaminen taiteeseen ei ole ainutkertaista. Aiheesta on omien kokemustensa pohjalta puhunut myös toinen Pudasjärvellä vaikuttava taiteilija, Paavo Tolonen- ja Pudikin näyttelyssä siitä on puhuttu edellisen näytteillepanijan töiden yhteydessä.Yhteistä näille kaikille taiteilijoille on, että heillä on väylä purkaa sisällään olevia asioita, myös pahaa oloa. Sitä voi purkaa monella muullakin tavalla, kirjoittamalla tai tekemällä käsitöitä tai rakentamalla tai aikka pelkästään puhumalla- on vain saatava asiat jollain tavalla puretuksi sisältä ulos. Sitä voi sanoa terapiaksi, ja taiteentekemistä itseään käytetään usein terapian välineenä.Puhuminen on monille hankalaa ja varsinkin pahan olon sanoiksi pukeminen aivan ylivoimaisen hankalaa. Niinpä toisenlaisen mahdollisuuden löytäminen voi ongelmista kärsiville olla aivan ensiarvoisen tärkeää.Yleensä sitä mahdollisuutta ei tarvitse kaukaa hakea, sillä jokaisella on omia kiinnostuksen kohteitaan... Vaikka kaikki emme ole taiteilijoita, on meillä muita harrastuksia, ja jokaisella on nykyisin aikaa omille suosikkiharrastuksilleen..."

Oma kuva; särkynyt saviruukku.

1 kommentti:

Sooloilija kirjoitti...

Hienoa! Hyvä juttu, toimittaja on tosi hyvin perehtynyt ja saavuttanut näyttelysi tunnelman.
Harmi kun en päässyt avajaisiin. Mutta kiva lukea tätä kautta näyttelystäsi..